Oblac

Fetch, No Fetch

2 min

U prenadošlom JavaScript ekosistemu trudim se da očuvam razum pragmatičnim pristupom: analizirajući ono što mi padne pod prste, čitajući o onome što prolazi pokraj mene. Nisam mudrijaš, drugim rečima, te me ne slušajte pažljivo.

Zatrebalo mi je da pozivam nekakav API iz JS-a, pa se logično nametnulo da koristim fetch(). Dolazi kao deo ES6 ako se ne varam; konačno je integrisan HTTP klijent u jezik. Nažalost, nije sve tako bajno.

Prva stvar koja mi je zasmetala je to što svaki poziv zahteva korak kojim se odgovor servera pretvara u JSON. Iako razumem ovaj dizajn (nije svaki odgovor JSON), kapiram da bi bar u JS svetu trebalo da bude podrazumevani tip odgovora. Svaki poziv je izgledao ovako:

fetch(url).then(res => res.json).then(obj => console.log(obj));

Druga stvar je ozbiljnija. Ili ja nešto grešim, ili fetch ne registruje dobro greške:

fetch(url).catch(err => console.log(err)).then(res => console.log(res));

Kada je odgovor sa servera bio 400, nije se izvršio catch, već samo then promise. Naravno, mogao sam da dodam još koda pa da stvari rade kako očekujem, no smatram da ne bi trebalo da ga bude.

S druge strane, dopada mi se kako Axios izgleda po primerima, a kako postoji i Bucklescript veza za njega, čini mi se da sam pronašao to što sam tražio.

Dopuna

Filip D. me je podsetio da se u JavaScriptu odzivi 4xx i 5xx smatraju korektnim. Zbog navike sa radom s REST servisima, očekivao sam grešku.

Preporučeni način da se proveri da li je fetch bio uspešan, izgleda ovako nekako:

fetch(url).then((response) => {
  if (response.ok) {
  } else {
  }
});

Hvala!