Google, Pali AI

2 min

Google je nedavno prikazao demo Duplex-a u kome virtuelni asistent poziva frizerski salon i kroz konverzaciju sa radnicom zakazuje šišanje. Sledeći primer je bio zanimljiviji: zakazivanje stola u restoranu.

Mene ovi primeri ostavljaju hladnim. Jasan je napredak u NLP i sintetizovanju govora, to ne osporavam; svaka čast! Ali mi smisao nije potpuno jasan. Da budem precizniji: ne razumem stavljanje “AI” labele na pomenute primere. Naravno, Pičai mora da opravda godine investicija, te će staviti sve labele koje može.

Zato: ne, ovo nije inteligencija: samo sve zvuči potpuno nalik čoveku. To ne znači da je inteligentno.

I znate kako će ovo završti: tako što će nam Duplex pri razgovoru “pričati” reklame glasom sagovornika vezane za sadržinu konverzacije. Pa ti čik upotrebi izraz “mali mi je” u rečenici dok te Gugl sluša.

Još neke kritike

Gde je IoT? Zašto uopšte moram da pričam sa salonskom radnicom: zašto ne postoji protokol kroz koji naši uređaji mogu da pričaju? Nije li to mnogostruko jeftinije? Nije li to potpuno oslobađanje ljudi sa obe strane ove veze? Ko misli na salonsku radnicu?

Zašto će sada svaki klijent tražiti AI u svom proizvodu? A mi ćemo uzeti vreću buva, statistike i predefnisanih putanja korišćenja i to mu naplatiti?

Ne, tvoja statistička obrada, lažni bot ili prepoznavanje slike nije veštačka inteligencija. Ali ne veruj meni, čekaj da te Duplex pozove i to ti isto kaže.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo, koliko da se razumemo.