Spig

3 min

Godinama unazad koristim statičke generatore: nanoc, hugo, 11ty… Kako to biva, kada programera nešto žulja, napravi ga sam - to je ujedno i najgluplja i najpotentnija stvar koju može da uradi. Tako je za vikend nastao Spig - framework za gulp za generisanje statičkog web-a.

Šta je smetalo?

Nanoc sam voleo jer podržava kramdown - ekstenziju markdown-a za koju nalazim da vredi. Međutim, stalno sam imao problema sa ruby-jem na lokalnoj mašini, što sam rešio Docker-om, no deployment i dalje nije pouzdan. Neke stvari je bilo baš teško odraditi, kao na pr. generator indeksa za pretragu.

Hugo je odličan - i vrlo brz (pisan je u go). Konceptualno je odlično zamišljen, iako na trenutke kompleksan. Problem koji sam imao je markdown engine koji se koristi - zna da ubaci nove redove gde ne treba. Dalje, nikako nisam voleo sintaksu koja se koristi u šablonima. Treba puno probanja i žongliranja da se neke stvari urade; na kraju je rezultat baš… meh. Ne postoji način da se proširi, što je rezultat izabranog jezika u kome je napisan.

Tu sam odlučio da probam da nađem lagani framework, ovaj put pisan u javascript-u, koji će mi zaista biti više framework nego alat. 11ty radi lepo, ali još uvek tek osnovne stvari - toliko osnovne, da sam na kraju digao ruke i odlučio da ne gubim vreme na proučavanje i čekanje da neko napravi očigledno potrebnu funkcionalnost i napravim svoj alat.

Čemu još jedan statički generator na svetu - ne znam. Meni izgleda da radi posao na način kako zamišljam da je ok. I valjda je to, samo po sebi, dovoljno.

Spig!

Nije zamišljen kao alat, već se instalira kopiranjem foldera sa sorsem. Radi na gulp-u. Dolazi sa predefinisanim setom gulp taskova koji rade uobičajene stvari: sass, minimizacije, babel, kompresije slika i sl. Srce Spig-a su njegove operacije, kojima se opisuje šta se radi na kom setu fajlova. Sve operacije se izvršavaju u fazama, kojih ima proizvoljan broj, koje služe kao mesto za sinhronizaciju. Evo primera:

Spig
 .on('/**/*.{md,njk}')
 ._("PREPARE")
 .pageCommon()
 .rename(postsToRoot)
 .collect('tags')
 ._("RENDER")
 .summary()
 .render()
 .applyTemplate()
 .htmlMinify()
;

Ovde imamo 2 faze. U prvoj pripremamo atribute is frontmatter-a, sakupljamo tagove i slično, premeštamo foldere. U drugoj fazi pretvaramo markdown u html i primenjujemo šablone. Mnogo više se tu nešto dešava, ali ne bih išao u detalje.

Šabloni su za sada pisani u Nunjucks, koji se pokazao kao odličan!

Sada je, na primer, lako dodati novu fazu koja će se izvršiti nakon svega i pokupiti sadržaj za potrebe pravljenja indeksa za pretragu:

Spig
 .on('/index.json')
 ._("POST_RENDER")
 .applyTemplate()
;

Ceo kod za sadržaj indeksa je napisan u javascriptu koga sam primenio na kolekciju stranica u šablonu.

Prednost - vrednost

Možda je najveća vrednost to što je ceo framework jednostavan i razumljiv. Lako je pisati kompleksnije stvari. Planiram da njime zamenim postojeće sajtove koje radim, čime će dobiti na zrelosti (već ih je par zamenjeno). Videćemo kako će to sve ići.

Kod je otvoren.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo, koliko da se razumemo.