Oblac

Tri alatke za svaki dan

2 min

Razvoj softvera se odavno prelio iz programerskog kruženja (IDE) u stari, dobri shell . Web aplikacije, REST interfejsi, Docker, git… dobar deo vremena provodim u CLI. bash i zsh su moj izbor. Evo nekoliko baš sjajnih alata koji su neizostavan deo većine mojih dnevnih shell avantura.

HTTPie

Stari, dobri curl je našao zamenu! Iako je curl gotovo standardni alat za svaki rad iz CLI sa resursima na mreži, nikada mi nije potpuno ‘legao’. Moćan je, bez svake sumnje, no kod korišćenja mi svako malo nešto zasmeta, naročtio kada se JSON podaci šalju tamo-vamo.

HTTPie je alat iste namene: HTTP klijent za komandnu liniju. Krase ga intuitivan UI, podrška za JSON, sintaksno bojenje, pluginovi… Od prvog trenutka sam ga zavoleo! Korišćenje je vrlo udobno i logično; očigledan je napor autora da svakodnevnu upotrebu dovedu do perfekcije. Podrška za JSON je tek sjajna stvar. Da ne dužim, evo ilustracije:

http PUT example.org X-API-Token:123 name=John

Reč je o PUT pozivu, koji sadrži header X-API-Token, a telo poziva je JSON objekat sa jednim ključem, name. Nema posebnih flegova, nema mučenja oko formatiranja JSON-a, sve je razumljivo.

jq

Danas gotovo sve komunicira JSON porukama, koje kad-tad treba parsirati. Tu više sed, awk ili grep ne pomažu. Upoznajte jq - moćan procesor JSON podataka! Gotovo da ne postoji nešto što se s njime ne može uraditi. Tu su intuitivni filteri sadržaja, tipovi i varijable, agregacija, ugrađeni operatori i funkcije, matematičke operacije… Evo kako sam ga nedavno upotrebio:

http $URL/v2/posts | jq '[.[] | {title: .title.rendered, date: .date_gmt}] | sort_by(.date) | reverse'

HTTP poziv vraća listu članaka. jq prvo mapira svaki ogromni objekat u jednostavniji, sa samo dva ključa, zatim tako dobijenu listu sortira po datumu. Ovo je tek delić mogućnosti, prosto je nemoguće sve ovde ukratko opisati. Još jedna sjajna stvar je “igralište”, gde se jq može isprobati uživo.

Ag

Pretraga fajlova po sadržaju je, jasno, jedna od najčešćih akcija koja se izvodi. Nije toliko vezana za programiranje, ali je neosporno potrebno brzo pronaći deo teksta u moru fajlova.

grep radi posao, ali je… spor. Većina je čula za ack koji slično radi, ali nešto brže. Ipak, tron pripada alatu ag - silver searcher. Prema merenjima, radi 33% brže nego ack! U to sam imao prilike da se uverim nebrojeno puta: brzina je impresivna. No ag ne zaostaje ni sa funkcionalnostima, a cenim i način kako izveštava o rezultatima pretrage.