Vreme je da tehnologija počne da radi za nas

2 min

Živimo u svetu koji smo napravili eksponencijalnim: sve je u velikim brzinama i ogromnim količinama. Plašim se da tehnologija ne pomaže čoveku; samo ga zasenjuje lajkovima, botovima i praznim sadržajem. Uzdamo se u laku dostupnost i umetnu kreativnost. A mi, razvijaoci softvera, nastavljamo da tapkamo kroz frameworke, skramove i obrasce.

Par primera iz prethodnih par dana koja su me nagnala da razmišljam (ponovo) na ovu temu.

Red letenja

Jedini red letenja na malom aerodromu:

Zašto se ovako nešto trivijalno uopšte dešava? Zašto ljudi koji nisu obučeni za rad sa računarom ne mogu da reše ovaj problem? Zašto uopšte i postoji pojam “biti obučen za rad sa računarom”?

Chat

Mobilna web aplikacija lokalne avio-kompanije. Odlazim na chat, trebam dodatne informacije:

Zelenim sam označio deo koji je predviđen za komunikaciju. Možda je UI simpatičan, ali je UX jako loš: šta god da se napiše jedva stane u predviđeni prostor, svaka poruka vraća skrol na početak, još kada je otvorena tastatura stvari postaju… frustrirajuće.

Vreme dolaska

Avionska karta:

Molim vas, želim vaš softver u Boingu.

Fen za kosu

Iz uputstva fena za kosu:

A šta ako je motor na I, toplota na II? Gle, a motor radi i kada je na 0?!

Sudo-mašina

Poslednji primer je iz prodavnice bele tehnike. Prodavac mi objašnjava sve programe i prednosti nove sudo-mašine. Te dugme za ovakvo pranje, te dugme za onakvo pranje, jače, sporije, brže, ispiranje… U meni nešto počinje da se buni: želim samo da operem posuđe. Treba mi samo jedno dugme: “operi”. Zašto je to tako teško?

Reset

Možda se čini da je rešenje u znanju. Sve ovo gore može biti prosto rezultat neznanja, nestručnosti… Međutim, odbijam da idem tim putem.

Uzmi na primer igrice - one dobre možeš odmah da počneš da igraš (kada si poslednji put čitao upustvo za igranje igrice?). Ali isto tako znaš da pomeraš svog lika sa WASD i mišem. Analogijom, u razvoju i inženjerstvu proizvoda namenjeni ljudima rezultat mora da prosto služi. Dalje, moraju da postoje univerzalni obrasci i pravila upotrebljivosti koja će biti primenjeni. Ne propagiram jednoobraznost, ali haos ne vodi ničemu.

Ok, dosta s ovime, idem da naučim još jedan framework.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo, koliko da se razumemo.