Listanje 29 miliona filmova

Kako pročitati 29 671 440 filmova iz baze?

Postoji javno dostupan Postgres dump baze sa milionima filmova preuzetih sa IMDB. Ako bi trebalo da ih iz nekog razloga pročitamo sve i mapiramo u nekakvu listu (List[MovieInfo]), to verovatno neće proći - čak i da imamo dovoljno memorije za jedan upit, sasvim sigurno neće ostati dovoljno resursa za ostale zahteve.

Rešenje je trivijalno - koristi se kurzor koji povlači rezultate u manjim grupama. Umesto da dovučemo milione rekorda odjednom, pa potom ih obradimo, dovlačimo ih u grupama koje se odmah obrađuju.

Ovo i vrapci na zgradi <mesto-za-reklamu-it-firme> znaju. Zašto pišem banalnosti? Šta je sledeće, screen-snippeti na LI? Mudrost kako ubrzati for petlju tako što se smanji broj iteracija?

Na sreću (ne znam samo čiju) - ne. Zanima me nešto drugo: koliko je velika ta kurzor-grupa? Što je manji kurzor, to je češće dovlačenje podataka, to je sporiji odziv.

Zanimljivo je da verovatno svi biramo neki proizvoljan broj, na pr. 1294, koji nam, onako odokativno deluje razumno. Dekadni pirutanci biraju broj koji je stepen desetke: 1000 rekorda. I jedan i drugi su podjednako legitimni. Tačnije: podjednako magični. Mi, zapravo, ne znamo da li ova vrednost ima ikakvog smisla. Poznato je i da ljudi bolje “osećaju” razlike između manjih brojeva (1 vs 7), nego većih (1000 i 10000); ovakva sklonost ne pomaže u odabiru vrednosti.

Šta je rešenje? Merenje.

Da pokažem da merenje ne mora da bude skupo, napravio sam kratak primer. Tražim korelaciju vremena odziva i utroška memorije. Rezultati su neprecizni, ali tačni: sistemska greška sigurno nije mala. Merenje memorije je štapom i kanapom. JVM nije “zagrejana”. Kako bilo, rezultat je ponovljiv i čini se dovoljnim da dobijem grubu sliku šta se dešava u sistemu.

Kao šlag na tortu, fitujem rezultat krivom koju biram isključivo zbog svog dramatičnog izgleda. Ona mi saoštava da je neka lepa vrednost između 10^4 i 10^5 logaritamske skale. Time sam dobio nekakve granice. Koju vrednost uzeti sada već zavisi od ostatka sistema: koliko ima preostale memorije, koliko paralelnih sličnih poziva radi itd. Ovde je 10^5 smisleniji izbor od 1294 i 1000.

Sve ovo je trajalo nekih 30-tak minuta.

Lepo je imati razloge odluka. Što više činjenica imamo, to možemo više da diskutujemo o njima.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <