Baštovan, Algoritmi i Strukture podataka

Hleba i igara! Algoritama i struktura podataka! To je sve što treba nama, ubogim programerima, pa da iskodiramo matriks. Pridodaj koji programerski obrazac (pattern) i plava pilula za novu realnost je tu. Ili beše crvena?

Citirao bih anonimni izvor:

Data structures and algorithms are an essential part of computer programming.

Ovo je rekao svako, uvek, bar jednom.

Završen članak, idemo dalje.

Baštovan

Dozvoli da ti ispričam priču. Jednoga dana, stari baštovan je radio u bašti. Potkresivao je stabljike, vezivao ruže, čupao korov… Dođe podne, žega je bila velika. Odmorio se malo; prelomio pogaču i popio dugačak gutljaj vode. Potom se vratio bašti: list ovde, cvet onde; tamo potok, ovde hlad. Dođe i veče. Baštovan se uspravi; bilo je vreme da se pođe kući. Pogleda po bašti, zamisli se i reče:

Ne, nemoj trošiti vreme na algoritme i strukture podataka. Neće od tebe napraviti boljeg programera.

Šta ovaj priča?

Algoritmi i strukture podataka su samo alatke kojima radiš posao, isto kao što su to i jezici, programerski okviri (frameworks), obrasci, API-ji… Da, poznavanje onih alata kojima obavljaš posao je neophodno; ali isto tako nemoj trošiti energiju na alate koje ti ne trebaju. Nemoj bubati GOF obrasce; oni otklanjaju nesavršenosti programskih jezika.

Alat ne čini programera. Programiranje čini programera.

Programiranje je - ko bi to rekao! - pravljenje programa. Da bi ga napravio, moraš razumeti problem i domensku logiku, dizajniraš rešenja, implementiraš, testiraš i pružaš krajnjem korisniku. To je ono što treba da učimo.

Nekada smo bili kujundžije.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <