Besmisao sastanaka

Komunikacija, iako neophodna, upravo zato što nam je uvek dostpuna lako postane neefikasna. Sastanak bi trebalo da predstavlja pobedu komunikacije kao alata za sporazumevanje. Često to nije slučaj.

Svaki sastanak na koji dođeš, a pre toga se nisi ozbiljno pripremio je bačeno vreme. Svaki sastanak koji organizuješ, a pre toga se nisi veoma ozbiljno pripremio je moralni prekršaj. Svaka tema na sastanku o kojoj se priča duže od par minuta je greška.

Čekaj, a brainstorming sesije - pitate se neko - one su tako važne i prosto moraju da traju? Pokazuje se da nije tako. Zapravo, ideje se rađaju u pojedincima. Brainstorming sesije su samo kanal u kome uporni i ekstrovertni dolaze do izražaja.

Zanimljivo je kako na sve strane pričamo o razumevanju koda, pisanju preglednijih i konciznijih programa… a tako malo pričamo o jasnoći i sažetosti komunikacije u radnom okruženju.

Negde u isto vreme…

… dok sam sastavljao ovaj post, jedan CEO je napisao poruku svojim zaposlenima. Poruka se bavim mnogo čime i vredi je pročitati, bar za inspiraciju. Jedan deo poruke se bavi i sastancima:

Excessive meetings are the blight of big companies and almost always get worse over time. Please get of all large meetings, unless you’re certain they are providing value to the whole audience, in which case keep them very short.

Also get rid of frequent meetings, unless you are dealing with an extremely urgent matter. Meeting frequency should drop rapidly once the urgent matter is resolved.

Walk out of a meeting or drop off a call as soon as it is obvious you aren’t adding value. It is not rude to leave, it is rude to make someone stay and waste their time.

Bravo Elone Masče, bravo. Iako si pajser, ponekada znaš da kažeš pravu stvar.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <