Code Review aplikacije еПорези

Tek sam nedavno realizovao da postoji aplikacija еПорези. Kako je pisana u Javi, tiče se civilnog društva, a i kako sam radoznao (iako nisam mačka), odlučih da zvirnem u kod verzije 1.2.2.

Ne bih da budem vanredno strog: ovo je dobronameran uvid i, prvenstveno, subjektivna ocena koda - i to koda dobijenog reverznim inženjerstvom. Ništa više, ništa manje. Na kraju, pisao ga je naš kolega, i to treba uvažavati.

Napomena: podrazumevam da je program u javnom vlasništvu (public domain) i da mi je kao takvom dozvoljeno da ga analiziram. Nisam uspeo da pronađem zvaničnu licencu pod kojom je objavljen.

GUI paket

Swing deo koda preskačem u nadi da je generisan, a ne ručno pisan. Postoji dosta ponavljanja, na primer:

Ovakve stvari bi trebalo enkapsulirati (i keširati) u posebnoj klasi. Iako deluje jednostavno, dešava se previše toga i neophodno je podeliti odgovornosti (separation of concerns).

LogFrame#readLog mi je takođe zapao za oko:

Ovaj metod prvo prebaciti u klasu koja se bavi logom (postoje i druge slične metode koje se mogu grupisati). Paths se ne koristi kreiranje logPath (čime bi se izbegao File.separator), a koristi se potom za čitanje fajla. Nedostaje specifikacija enkodinga za kreiranje stringa od niza bajtova, što je preporučeno. Sledi nepotrebna provera u if. I - možda najgore - mešanje sa UI komponentom, što ukazuje na razlog zašto ovaj metod nije izmešten: jedan Consumer bi rešio sve to; ili, bolje, da metod koji se zove read i vrati to što je pročitao, a ne da vraća void. Logger instanca bi mogla da bude i static za klasu.

Klasa LoginFrame je, nažalost, baš loša :( Sa svojih 700+ linija predstavlja miks biznis logike i baratanja UI; puno je tu različitih namera. Da izdvojim neke mirise:

Ovo se mora prebaciti u domenski objekat, kako god posle radili generisanje parametra HTTP zahteva. Dalje:

Ovo je ključan deo kojim se korisnik loguje na bekend. Upada mi u oči da se ne proverava rezultat HTTP poziva. To je čudno kada je korišćenje API-ja u pitanju. I zaista, kada ponovim ovaj upit iz konzole, ustanovljvam da /smartBoxLogin endpoint uvek vraća 200, a ne neku od 4xx greški. Kapiram da bekend radi posao, ali opet, ne bi trebalo da tako izgleda Rest API.

LoginFrame#performLogin zaista ne bi trebalo da boravi u Swing klasi - to je praktično najvažnija funkcija zbog koje ceo program postoji.

Idemo dalje:

Školski primer uklete piramide. Ubaci malo UI kompomnenti, dodavanje teksta greške u nešto što se zove certificateInfo i dobijamo bućkuriš.

updateCheck() sadrži puno koda koji se tiče networkinga, za koji već postoji druga klasa. I ponovno notorno korišćenje UI komponenti usred biznis logike: mešanje dva različita domena, koje se ponavlja i u drugim klasama.

LOGIC paket

Ovde bih izdvojio SmartCardReader - ostale klase se manje-više bave čitanjem kartica, sertifikatima i sl. Da pogledamo važan deo koji neprestano proverava i očitava kartice.

Opet gledamo višestruko ugnježdavanje. Lično ne dopuštam dva try ugnježdena bloka; u ovom kodu se ovaj obrazac ponavlja. Dalje, četiri if izraza imaju komplikovane uslove. Možda deluju logički jednostavno, ali je upravo to mesto gde treba uvesti domenski jezik: zameniti ove uslove metodama čije ime označava nameru! catch blok krije grešku (ako se ne varam): ponovo se radi pokušaj konekcije, te ako ne uspe, novi exception sada ispada iz prvog try bloka i - izlazi iz while petlje! To znači da postoji uslov koji dovodi program u stanje da ga je potrebno restartovati. Pokušao bih i izbegnem korišćenje null za anyCard (i time biznis logiku), već bih gledao da uvedem implementaciju ‘nepostojeće’ kartice. Kasnije, metod addCardListener() ujedno i poziva listenere, što nije OK, jer radi dve stvari. Ova klasa nije velika, ali zaslužuje dodatnu pažnju zbog svoje važnosti.

Ostatak koda

Iako je pisan za Javu 8, kod ne sadrži nikakve Java 8 novine. Ne kažem da mora, ali primećujem par mesta koja bi mogla biti drugačija da je nešto od funkcionalnog ‘skliznulo’ u kod.

FileLogger je potpuno nepotrebna klasa. Ako se već koristi Javin ugrađeni loger, nema razloga ručno praviti novi logger koji snima u fajl - za to postoji FileHandler. Utils#logMessage() - uh, ko ne voli Utils klase - ova metoda je takođe čudna:

Koristi System.out (a već postoji javin loger), plus se lazy inicijalizuje FileLogger zašta nema potrebe. Ne postoji ni nosioc informacije o važnosti poruke (da li je greška, upozorenje).

Metod showSignXML ima 8 ulaznih parametera, pravi primer kada treba uvesti novi model:

Na mnogo mesta nedostaje final. Ovo je već lični stav, ali bih bar insistirao da svi ulazni parametri metoda budu nepromenjivi.

ProxyType enum sadrži allValues koji je samo skladište za postojeći values(). Nepotrebno. Opet, na drugom mestu se ne koristi enum, već su nekakvi tipovi zadati kao različiti ‘magični’ stringovi.

Čistoća metoda pati zbog važnih side-efekata. SigningLogic#signXml(), na primer, radi važnu operaciju koji rezultuje nekakvim potpisom. Međutim, po uspešnosti ove operacije, dobijeni potpis se upisuje u properti klase usred iste funkcije (opet ugnježdeno više nego što bi trebalo):

(kako li se ovo testira?) Ako je namera funkcije dobavljanja ovog stringa (neophodan za logovanje), onda bi ga trebalo vratiti nazad, verovatno ovde kroz Optional.

Kako se logovati BEZ čitača

Ovo je puko nagađanje - niti imam čitač, niti sam koristio program. Deluje - ponavljam, samo deluje - da je suština u sledećem:

  1. poziva se /sw4i/smartBoxLogin sa ličnim podacima i tokenom. Ako se dopusti programu da prvi put izgeneriše token, koristeći validnu karticu i sertifikate, čini se - ponavljam, samo tako deluje - da sledeći put je dovoljno samo ponoviti ovaj poziv. Naravno, tu se prenosi i nekakav nasumičan loginKey koji sadrži timestamp, što je takođe lako generisati. Nažalost, bekend uvek vraća 200, te nije poznata uspešnost ovog koraka.
  2. Prosto otvoriti /user/login2.html?loginKey=... stranicu u pretraživaču.

Možda ovo vredi proveriti - i generisati tokene kod nekoga kome cela skalamerija radi, pa ih nadalje koristiti bez kartica. Možda. (Tu sam za pomoć)

Cepidlačim?

Kako god da zaključite, na vama je. Ovoj analizi nisam posvetio previše vremena; sve navedeno je prosto štrčalo i smetalo pri prvom prolazu. Bilo mali ili veliki, za mene su ovi propusti jednaki. Trudim se da ih nemam u svom kodu - i smatram da nam je dužnost da ga neprestano poboljšavamo (tema za neki drugi put:). Ovo bi posebno trebalo da važi za kod koji služi građanima.

A… možda sam samo održao previše Clean Code radionica :)

Na posletku: šteta što ne postoji razumevanje da se otvori kod programa. Najmanje je tu do koda.

Konačna ocena

Over & out.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <