Klika

Kako su posetioci tehnološke konferencije uz pomoć jedne umetnice stvorili podsetnik čemu tehnologija zapravo služi.

Svaki put na Hipkon konferenciji postavljamo neku umetničku instalaciju. Podražavamo ideju da tehnologija prožima i dopunjuje ostale delatnosti. Godine 2019. ugošćavamo kul mladu umetnicu, Jovanu Jovanović. Došla je sa vrsnom idejom, koja zahteva tehničke veštine koje nisu njen fah.

Zamislila je da stvori gomilu crteža specifičnog stila, vibratnih boja i luckastog sadržaja. Učesnik bi dobio tablet sa programom u kome koristi pomenute crteže kao nekakve stikere: prevlači ih na “platno”, rotira, uvećava, kombinuje. Kada završi, učesnik štampa svoj rad i nosi ga sa sobom. Umetnost tako postaje gradivna jedinica stvaranja novog dela. Njeno konzumiranje kroz interakciju postaje umetnički čin za sebe; rezultuje jedinstvenom, neponovljivom sinergijom umetnice i učesnika.

Napravio sam program prema Jovaninoj zamisli. Nije bio trivijalan, dapače. Kako bilo, njena ideja je zaživela; u danima konferencije napravilo se oko stotinjak radova koje su autori poneli sa sobom.

Konačno sam ih sakupio na ovom linku.

Klika

Nije li ovo put kojim bi trebalo ići: da potreba za rešenjem dolazi sa ne-IT strane?

Prečesto biva drugačije. Svako ko iole malo zna da kuca kod, pretražuje gde može da ga primeni. Ispod motiva da “pomogne da svet postane bolje mesto (i bude mir u svetu)” se krije prosta želja za ličnim uspehom (šta god on značio).

Ganjanje uspeha nije ovde problem; to je validna ljudska potreba. Štos je u tome što IT postaje i jedini akter u pronalaženju i rešavanju problema. Druge struke i nauke, naročito humanističke, bivaju skrajnute i zanemarene.

Licemernost stanja stvari gde se IT pita za sve i zna sve o svemu, pokušao sam da naivno rešim posle konferencije, nošen talasom euforije. Zamislih nekakvu “Kliku”, gde bi se svet potraživao probleme za rešenja, a tehnologija im poslužila. Ideja vredna smejanju u lice, znam.

Završavam, zato, navodno poslednjim rečima S. Džobsa:

Jao si ga nama ako nam tehnologija postane rešenja za sve.

Uživajte u radovima!

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <