Matori senior

Puno je oglasa koje traže “senior” programere. Smeta mi malo ta odrednica, jer više ukazuje na starosnu kategoriju. Šta je to zapravo senior?

Da li postaješ senior posle 5 godina rada u struci? Možda 10? Da li si senior ako si samo mator? Da li postaješ senior ranije ukoliko kidaš Spring ili React ili šta-god-da-je-aktuelno? Da li senior znači da si vodio projekat? Da li se jednostavno probudiš jednog dana kao senior? Ili postaješ tako što promeniš posao i dobiješ novu titulu?

Primereniji naziv koji volim da koristim je: zreliji.

Biti zreli programer uključuje neophodno programersko iskustvo. Ali zreli programer mora da ima i neke ne-tehničke vrline. Kao što je smirenost da balansira između pragmatičnog plana i hitnosti izrade. Razumevanje potrebe za preuzimanjem rizika da bi projekat evoluirao. Insistiranje na komunikaciji i neprestanoj razmeni informacija. Emitovanje kulture kolaboracije i neprestanog unapređivanja.

A možda sam ja samo matori programer 🙂

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <