Nema zemlje za stare programere

“Zdravo, imam 30 godina i ja sam star programer.”

Da Cukeberg ima nadčovečansku moć, sudio bi brzo:

“Želim da naglasim važnost mladosti i tehničkog razmišljanja. Mladi ljudi su prosto pametniji.”

Sva sreća, pa čika Mark ne vlada tehnološkim carstvom, inače bi se danas našao u problemu: životna dob ga čini zastarelim i - po njegovim rečima - manje pametnim.

Prema istraživanjima, industrija softverskog razvoja je jedna u kojoj se godine značajno brže osećaju nego u drugim industrijama. Godine u kojima one bivaju primećene su čak 29 (u proseku). To je značajno manje od 37 (prosek za ostale tehničke industrije) ili 47 (ne-tehničke industrije). Sve da i nisu egzaktne, brojke su ilustracija stanja stvari.

Otkuda dolazi brzo starenje? Jedu li programeri manje brokolija? Imaju, mukice, više stresa na poslu? Igraju samo stoni fudbal?

Nova pitanja, stari odgovori

Usudio bih se da odrično odgovorim na ova pitanja. Brzo zastarevanje programera je posledica - pažnja sada - konzumerizma. Kao što naša sreća zavisi od konzumacije usluga i posedovanja dobara, tako i naša pamet (da se nastavim na čika Marka) zavisi od konzumacije novi(ji)h tehnologija i zamene tehnoloških dobara novijim.

Pregršt tehnologija koje (na)dolaze, šarene su perle za kojima programeri lako potrče. Ne osporavajući vrednost (a ni pamet), ne mogu a da se ne zapitam: kakva je to tehnologija čiji koncepti zastarevaju posle par godina? Ili par vikenda? To onda nije razvoj, već supstitucija.

Supstitucija je zamena teza; ono što je vredno sada stoji rame uz rame sa tehnologijama koje to nisu. A njih mladost, prirodno, teško može da razluči.

Nemam krepke dokaze kojima mogu da potvrdim moja razmišljanja. Imam samo vremešnost, koja iako mnogo toga oduzima, nudi jedno: dovoljno vremena za uočavanje obrazaca.

Gde odložiti stare programere?

Oglas za posao traži ozbiljnog seniora sa 6 godina iskustva. Momak sa 8 godina iskustva želi da preuzme i vodi tim. Devojka sa 12 godina iskustva gleda da se prebaci u menadžere projekata.

Šta radimo sa onima koji imamo 20+ godina iskustva?

Odgovor na ovo pitanje - ironično - moraju da pronađu upravo mlađi. Ne zato što matori programeri to ne znaju; upravo je suprotno. Industrija uobličena mladim odlukama treba da redefiniše definiciju iskustva: ono je tu da spaja tačke, a ne da brzo proizvede sladak kod.

Mladost svakako ima pregršt vrlina, ali i jednu inheretnu oholost: smatra da nikada neće proći. Joke is on you.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <