Problem treba rešiti sada

Jedna mala inženjerska ilustracija za podeliti.

Kontekst: web aplikacija je puštena u produkciju, radi par meseci, a koristi je limitiran broj odabranih korisnika. Kvalitet aplikacije je cca 25%. Između ostalog, nije izvršen nikakav load test. Mikroservisi + SpringBoot + React + PostgreSQL.

Jedna od tekućih potreba je migracija starih podataka. U to ime se prave privremeni endpointi koji rade migraciju domenskog sadržaja. Broj potrebnih konverzija nije mali. Pojedinačna konverzija nije trivijalna i prati odgovarajuće domenske procese.

Problem: pošto se pokrene migracija, nakon nekog dužeg vremena (60+ min), ponekad dođe do zastoja u delu programa koji nema dodirnih tačaka sa procesom migracije. Zaseban connection pool namenjen 3rd-party rešenju ne uspeva da dohvati konekciju. Ponavljam, ovaj deo aplikacije se ne koristi; reč je o nekakvom pozadinskom procesu tog 3rd-party rešenja. Actuator takođe detektuje problem, te healtcheck prestane da se odaziva 60 sekundi, koliko je maksimalno trajanje HTTP poziva.

Postoji pristup samo logovima i kodu. Nema pristupa bazi, niti detaljima JVMa (memorija, cpu).


Prirodna rekacija na ovo stanje je: moramo rešiti problem. Ako nam se ovako nešto desilo pri migraciji, desiće se i korisnicima. Uključimo logove, povećamo connection pool parametre… pritisnemo Toyota Way dugme; prionemo i odmah i prvo i hitno da odstranimo problem.

Netačno.

(Sledi opis kako razmišljam u ovoj situaciji. Nije isključeno da je pristup pogrešan.)

Primarni zadatak je migracija. Usputni zadatak nije rešavanje problema - već njegovo detektovanje.

Načinjene su pretpostavke bez osnova. Ne znači da će migracioni tok rada biti i način kako korisnici koriste aplikaciju. Šta više, često to nije slučaj. Može se desiti da se korisnici nikada ne susretnu sa ovim problemom. Druga neosnovana pretpostavka je da treba povećati parametre connection poola. Treća pretpostavka je da aplikacija mora da radi sve vreme. Zanimljivo, u svetu mikroservisa, to nipošto ne mora da bude slučaj. Problem se može ublažiti resetovanjem poda kada se zabode. Četvrta neosnovana pretpostavka je da infrastruktura radi kako treba. Itd.

Puno toga u ovom trenutku ne znamo. A kada puno toga ne znam, vodim računa o pretpostavkama - svaka se mora proveriti.

Zato: ne rešavamo problem odmah, već ga ublažavamo; fokus je na primarnom zadatku. Pokušamo da usput detektujemo problem. Rešavanje se ostavlja za onda kada se ima dovoljno provernih pretpostavki.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <