Reasonable defaults vs Unreasonable abstraction

Premisa “reasonable defaults” zvuči tako sjajno. Izvoli uobičajene postavke, besplatne su. Kao i prvi fiks. Sve radi odma`, primenjena magija na delu. Uostalom, svi ih koriste; ukoliko ti ne, onda nisi dobar programer, niti ćeš ikada biti.

SpringBoot mora prestati da postoji.

Uvek, baš uvek kada sam koristio sve-prožimajuća ‘magična’ rešenja, kao što je to i Spring Boot, upadao sam u zlosutnu zavisnost od platforme. Početak, ah, početak je tako lep i lak, kao tinejdžerska ljubav: ubaciš jednu zavisnost i bam: jednorozi skakuću poljem i Zeke Peke veselo pevaju Odu radosti.

Ono šta sve-obuhvatajuće platforme donose je nepotrebna apstrakcija… pa, svega. Jer da bi podržao druga rešenja moraš ih integrisati. To znači uvođenje još jednog - nepotrebnog - sloja apstrakcije, koji postoji isključivo zarad platforme! Pogrešna apstrakcija koja postoji samo da bi nam dala reasonable defaults, jer, priznajemo, malo smo lenji pa ih ne pravimo sami, te nam treba tetka iz Pivotala da maskirana ispod open-source plašta kaže šta treba da radimo.

Ono što plaćamo sa reasonable defaults je svako kasnije skretanje sa defaults puta - koje se, pre ili kasnije, mora desiti. Umesto da se tada bavimo konkretnim problemom, mi se bavimo platformom (!) i apstrakcijom koja je ona tetka iz Pivotala tako lepo osmislila. Ne rešavamo problem, nego apstrakciju.

Reasonable defaults imaju samo jednu primenu - PoC. Kada treba da za vikend iskucam 10 servisa i pokažem sebi da cela zamisao ima smisla.

Vreme koje uštediš na početku da dobiješ instant-jednoroge je beznačajno u poređenju sa vremenom koje kasnije trošiš da te iste jednoroge uteraš u red. Ako ne znaš da napraviš svoje reasonable defaults za razumno vreme, pa… onda bi možda trebalo da se baviš gajenjem Zeka Peka.

A tetki iz Pivotala bih da se zahvalim na ponuđenom fiksu: hvala, ali ne hvala; i naterao bih je da pojede ceo stack-trace jedne uobičajene Spring(Boot) greške uz sve kolače iz pridruženih jar-ova.

p.s. Hvala Revolut-u na podsećanju da nisam usamljen u ovome.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <