Shape-ologija

Šta bi izmenili u kodu koji sledi?

public interface Shape {
 // ...
}

public class ShapeGroup {
 private final List<Shape> shapes = List.of();

 public boolean containsShape(final Shape shape) {
  return shapes
    .stream()
    .anyMatch(it -> it.equals(shape));
 }
 public boolean containsPoint(final Point point) {
  return shapes
    .stream()
    .anyMatch(it -> it.contains(point));
 }

 // ...
}

Dakle?

SoC

Ovu vinjetu volim da pomenem u okviru Clean Code radionice. Na prvi pogled, sve izgleda u redu. Možemo, eventualno, da diskutujemo da li koristiti stream-ove, ili o implementaciji liste.

Ima, ipak, jedna stvar koja škripi. Stiče se utisak da obe metode imaju isti interes (concerne). To nije slučaj!

Metod containsShape() proverava da li je data geometrijska figura već prisutna u kolekciji figura. Bavi se, dakle, svojstvima kontejnera: sadržajem. Ovu metodu geometrija ne zanima: ne ispituje da li unija grupe geometrijskih figura sadrži celu površinu date figure.

S druge strane, metod containsPoint() se bavi baš geometrijom: proverava da li se data tačka sadrži u površini koju čini unija geometrijskih figura kolekcije.

Ovime narušavamo “Separation of concerns” princip (SoC) - jedan od, možda, najvažnijih principa softverskog razvoja; a koji, kako mi sve više to (filozoski) izgleda, nikako nije lako održati do kraja. Tromi jezici kao Java nimalo ne olakšavaju stvari; C# ima bar parcijalne klase, a drugi jezici traitove.

Kako bilo, trebalo bi da promenimo imena metodama. Nazvane kao u primeru prosto impliciraju isti interes. S obzirom da se termin contains već koristi u JDK kolekcijama, ima smisla ostaviti ime prve metode nepromenjeno. Drugo ime bih izmenio. Kako? Uhhh… dobro došli u najteži problem softverskog razvoja: pravilno imenovanje. Već po navici posežem za elektronskim leksikonom sinonima i tražim alternativu. Na primer: enclose, have… Nešto od toga bi svakako ukazalo na drugačiju prirodu operacije metode.

OK, sada kada smo promenili imena metoda, ne mogu a da se ne zapitam da li cela klasa i dalje narušava SoC? Jer, imamo metode koje se čas bave sadržajem, a čas bave geometrijom. To me dovodi do zaključka do koga iznova dolazim: klase, tj. OOP, nisu najbolji način grupisanja funkcionalnosti. Ili, ako bih bio manje stroži: lakše je okliznuti se i povrediti principe.

Zato bih, vrlo verovatno, ShapeGroup oslobodio bilo kakve geometrije. Pustio bih, verovatno, i da implementira Shape (jer unija grupa figura i jeste figura). Sve geometrijske operacije bih izvezao u druge klase, koje se samo time bave. Ili u druge funkcije, jednom kada nadogradim Javu :)

Nit manje koda, nit više filozofije.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <