Tačka bez povratka

Koji je najvažniji trenutak u razvoju projekta? Gde je ta granica posle koje nema više povratka?

Može biti da nije tamo gde očekujete.

Svaki projekat ima nekakv stil, refleksiju tima koji radi na njemu. Ovaj pojam nije jasno određen: delom je skup konkretnih praksi, strukture koda, načina komunikacije; delom zavisi od iskustva i načina razmišljanja pojedinca. Stil projekta ukazuje na njegov kvalitet. Iako je labavo definisan, svaki član tima svakako donosi ličnu procenu, osećaj, vajb o projektu.

Deluje razumno pomisliti da se stil projekta menja vremenom. Nekada ode “u crveno”, pa se vrati na dobru stranu, održava se; promene se dešavaju i moguće su.

To nije slučaj.

Primećujem da se stil projekta retko menja, jednom kada se uspostavi. Razlog je jednostavan: previše toga bude u projektu i postane neodrživo, preskupo ili nemoguće kasnije promeniti; ako ništa drugo zbog obima potrebnih izmena.

10%

Zaključak se nameće sam. Kao što to Stiv Džobs nikada nije rekao:

Kritičan trenutak je zreli početak projekta, njegovih 10%. Osnove su postavljene, a razvoj se nesmetano i rapidno ubrzava. Baš tada kada puno toga počinje da se razvija - to je trenutak kada treba biti najsporiji.

Taj momenat je verovatno svima poznat: infrastruktura je postavljena na noge, razvojni proces postoji, tim se polako uigrava, kod dobija oblik, a funkcionalnosti se svaki dan nizaju. Fokus je većinom na razvoju, nema zadrški i većih problema.

To je ujedno i period najveće produkcije svežeg koda. To je vreme kada kod, prakse, komunikacija - počinju da se ustoličavaju i sazrevaju. I sve što se tada bude stvorilo - kako mi se čini - ostaje tako do kraja.

Kada si u naponu proizvodnje na tih 10% života projekta, misli kako će on izgledati kada bude dostigao svojih 90%. Uspori. Što ne platiš na mostu, platiš na ćupriji. Najvažniji alat koji tada imaš je refaktoring. Ne samo koda, već celog projekta. Posmatraj, misli, izmeni, dopuni; uspostavi pravila, čvrsto ih se drži, ali budi spreman i da sve izmeniš i pretumbaš ako treba.

Poštuj taj period. To je osnova kuće koju gradiš. Sve što budeš uložio, ostaje.

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <