Value/Effort

Da li je prijava na sistem use-case?

Neko kaže - nije. Prijavljivanje na sistem nije poslovna logika. Ako pravite softver za banku, najmanje vas zanima prijava. Umesto toga, zanimaju vas prenosi novca, računi, transakcije, izveštaji.

Neko kaže - jeste. Korisnik svakako mora da se prijavi. Prijava je u vezi sa sigurnošću; za sistem koji barata novcem to je svakako važan detalj.


Šta god da je, neko to mora otkucati 🤷‍♀️.

Iako jeste važno zvati stvari svojim imenom, gornja rasprava je samo jednodimenzionalna, pa otuda i nebitna.

Korisnički zahtev - drugim rečima: ono šta treba napraviti - čine dve dimenzije:

Odmah možemo i da ustanovimo matricu težine zahteva:

Nije neka mudrost:

Važno: reč je o relativnom odnosu napora i vrednosti. Ova skala nije za upoređivanje dva korisnička zahteva, nego mera svakog ponaosob.

Ono što razdvaja gornje soljenje pameti od pameti je kako uporediti dve ortogonalne dimenzije; naročito kako kvantifikovati vrednost? Dok za napor možemo i nešto da smislimo (broj potrebnih dana, brzina razvoja), za merenje vrednost nema mnogo pomoći - ili bar ne znam za njih. Ukoliko postoji, to manje govori o mojoj neupućenosti (iako je na mestu), koliko da su razvojni procesi takvi da neka slična informacija nikada nija došla do mene, što ima težinu zbog nemalog broja različitih okruženja u kojima sam radio.

Kako bilo, siguran sam da postoji bar nekakav model od koga možemo krenuti. Ako je ceo proizvod 100% vrednosti onda svaka funkcionalost predstavlja nekakav udeo. Kako upoređujemo dve vrednosti?

Da li je neophodna? Ukoliko ne bi postojala, da li korisnici i dalji mogu da koriste proizvod? Koliko često je funkcionalnost u aktivnoj upotrebi? Ako ne bi radila kako treba (usled greške), koliko bi to oštetilo korisnike i/ili firmu? Koliko je komplikovana za korišćenje? Koliko je jasna/nejasna vrednost? Koliki je domet vrednosti (broj korisnika u sistemu, broj interakcija)? Kako bilo, metrika vrednosti mora neprestano da se osvežava, iznova meri, upoređuje, kako odmiče razvoj.

Time je tek prvi deo jednačine gotov. Sledi drugi: upoređivanje sa naporom. Da li 11 jedinica napora odgovara 7 jedinicama vrednosti? Koliko sati je jedan dram?

Neće nikada postojati egzaktna formula procene. Svaki projekat je neponovljivi univerzum za sebe. Možda bi bilo bi kul da pričamo više o tome?

🧧
Nisam definisan svojim stavovima. Stavove usvajamo, menjamo, nadograđujemo, ali oni ne čine nas same. Manje je važno da li se slažemo,
koliko da se razumemo.
> ČASTI KAFU <